Medenjak Home
Home      Linkovi      Newsletter      Kontakt     
Kuhajmo zajedno u Medenjaku
 
 
 
 
Aktualno      Ideja      Prostor      RADIONICE      Asortiman      Galerija      Blog      Dobro je znati     O udruzi     
 
 
MINI RADIONICA - CHIA SJEMENKE

ZAŠTO UKLJUČITI CHIU U SVOJU PREHRANU

Tijelo opskrbljuju proteinima, vitaminima A, B, E i D te mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom.

Osim toga, odličan su izvor vlakana – balastnih tvari koje pospješuju probavu.

Chia sjemenke imaju:

  • osam puta više omege-3 od lososa
  • šest puta više kalcija od mlijeka
  • triput više željeza od špinata
  • petnaest puta više magnezija od brokule
  • šest puta više bjelančevina od graha
  • četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka

Ove sjemenke imaju brojne prednosti pred lanom, “suparnikom” među izvorima omege-3.

Dok je lan nužno usitnjavati radi optimalnih učinaka, chia sjemenke u svakom obliku imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost.

Dobra je strana ovih sjemenki i mogućnost da budu dugo pohranjene bez gubitka svojstava.

Chia sjemenke imaju vrlo pozitivno djelovanje na organizam - daju više energije, pomažu probavi i snizuju kolesterol, no to nije sve.


1. Pomažu kod dijabetesa

Chia je potencijalni prirodni lijek za dijabetes tipa 2, koji se  istražuje u mnogim laboratorijima svijeta.
Želatinasta ovojnica koju sjemenka chije razvije u doticaju s tekućinom može spriječiti naglo povećanje glukoze u krvi.


2. Poboljšavaju zdravlje krvnih žila

Dokazano je da sjemenke chije podižu “dobri kolesterol“ (HDL), dok snizuju “loši kolesterol“ (LDL) i trigliceride.  

3. Štite probavu i čiste crijeva

Samo jedna porcija (3 žličice ili oko 30 grama) sjemenki chije sadrži 11 grama vlakana - trećinu preporučene dnevne doze za odrasle.
Dodavanje chije u prehranu jednostavan je način reguliranja probave.
Velik udio vlakana omogućuje čija sjemenkama da na blag i prirodan način čiste crijeva i poboljšavaju apsorpciju hrane.

4.Snabdijevaju zalihama omege-3

Sjemenke chie pune su omega-3 masnih kiselina (gotovo 5 grama po porciji) koje su  važne su za zdravlje mozga i zglobova. Organizam ih može puno lakše apsorbirati nego sjemenke lana.

5.Jačaju zube i kosti

Porcija sjemenki chije sadrži 18 posto preporučene dnevne doze kalcija.
Konzumacijom chije čuvamo zdravlje zubi i kostiju te sprečavamo osteoporozu.

6.Opskrbljuju kvalitetnim bjelančevinama

sjemenke chie izvrstan su izvor bjelančevina za vegetarijance i ne sadrže kolesterol.

7.Poboljšavaju san

U sjemenkama chie nalazi se triptofan - poznata aminokiselina koja poboljšava san, pomaže u reguliranju apetita i podiže raspoloženje.
 
8.Potpomažu mršavljenju

Zbog visokog udjela vlakana i proteina, kao i vrijednih nutrijenata, chia sjemenke posebno se preporučuju osobama koje žele smršavjeti.
Ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu, te daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks.


Gingerman  
  Impressum     Linkovi     Kontakt     Copyrights by Medenjak 2013. All rights reserved.