ZAŠTO UKLJUČITI CHIU U SVOJU PREHRANU
Tijelo opskrbljuju proteinima, vitaminima A, B, E i D te mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom.
Osim toga, odličan su izvor vlakana – balastnih tvari koje pospješuju probavu. Chia sjemenke imaju:
- osam puta više omege-3 od lososa
- šest puta više kalcija od mlijeka
- triput više željeza od špinata
- petnaest puta više magnezija od brokule
- šest puta više bjelančevina od graha
- četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka
Ove sjemenke imaju brojne prednosti pred lanom, “suparnikom” među izvorima omege-3.
Dok je lan nužno usitnjavati radi optimalnih učinaka, chia sjemenke u svakom obliku imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost.
Dobra je strana ovih sjemenki i mogućnost da budu dugo pohranjene bez gubitka svojstava.
Chia sjemenke imaju vrlo pozitivno djelovanje na organizam - daju više energije, pomažu probavi i snizuju kolesterol, no to nije sve.
1. Pomažu kod dijabetesa
Chia je potencijalni prirodni lijek za dijabetes tipa 2, koji se istražuje u mnogim laboratorijima svijeta. Želatinasta ovojnica koju sjemenka chije razvije u doticaju s tekućinom može spriječiti naglo povećanje glukoze u krvi.
2. Poboljšavaju zdravlje krvnih žila
Dokazano je da sjemenke chije podižu “dobri kolesterol“ (HDL), dok snizuju “loši kolesterol“ (LDL) i trigliceride.
3. Štite probavu i čiste crijeva
Samo jedna porcija (3 žličice ili oko 30 grama) sjemenki chije sadrži 11 grama vlakana - trećinu preporučene dnevne doze za odrasle. Dodavanje chije u prehranu jednostavan je način reguliranja probave. Velik udio vlakana omogućuje čija sjemenkama da na blag i prirodan način čiste crijeva i poboljšavaju apsorpciju hrane.
4.Snabdijevaju zalihama omege-3
Sjemenke chie pune su omega-3 masnih kiselina (gotovo 5 grama po porciji) koje su važne su za zdravlje mozga i zglobova. Organizam ih može puno lakše apsorbirati nego sjemenke lana.
5.Jačaju zube i kosti
Porcija sjemenki chije sadrži 18 posto preporučene dnevne doze kalcija. Konzumacijom chije čuvamo zdravlje zubi i kostiju te sprečavamo osteoporozu.
6.Opskrbljuju kvalitetnim bjelančevinama
sjemenke chie izvrstan su izvor bjelančevina za vegetarijance i ne sadrže kolesterol.
7.Poboljšavaju san
U sjemenkama chie nalazi se triptofan - poznata aminokiselina koja poboljšava san, pomaže u reguliranju apetita i podiže raspoloženje. 8.Potpomažu mršavljenju
Zbog visokog udjela vlakana i proteina, kao i vrijednih nutrijenata, chia sjemenke posebno se preporučuju osobama koje žele smršavjeti. Ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu, te daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks. |