BIRAM ZDRAVO 2019. voditeljica Dorotea Solomun
Edukacija o ekologiji nam daje znanja o svijetu oko nas kako bi svijet u konačnici napravili boljim. Čovječanstvo živi u krajnjem stanju neodrživosti, gdje su glavni uzroci problema energetika, resursi i zagađenje/otpad. Većina otpada može biti korisna sirovina i može se ponovno upotrijebiti. Otpad je nešto što bacamo i mičemo izvan svog vidokruga, no otpad tako ne nestaje, on i dalje postoji. Jedan od razloga nesavjesnog postupanja s otpadom, uz manjak sredstava ili nezainteresiranost, je upravo manjak edukacije. U Hrvatskoj je dosta niska svijest o načinima postupanja s otpadom. Edukacija o pravilnom gospodarenju otpadom je nužna već u ranom djetinjstvu.
Program Biram zdravo ove je godine proveden kroz aktivnosti o ekologiji. Djeca su učila o ponašanju prilikom kupovine i pripreme namirnica u skladu s održivim razvojem i ekologijom i nakon toga kroz igru sudjelovala u aktivnostima pripreme namirnica bez stvaranja smeća. Sudjelovali u predstavljanju računalne igrice za sortiranje otpada i kroz zabavu i natjecanje naučili kako pravilno sortirati otpad.
Provedeno je 9 radionice od kojih su na 8 sudjelovali učenici prvih razreda 2.OŠ Varaždin i 1 radionica s djecom dječjeg vrtića Panda iz Varaždina. Radionice su provedene 1. listopada i 20.prosinca 2019.
Program aktivnosti sufinanciran je od strane Grada Varaždina kroz prijavu na poziv: Prijava projekta i programa udruga i ostalih neprofitnih organizacija – područje mladih.
BIRAM DOMAĆE 2019. ( izvadak iz objave za medije ) voditeljica Jasna Sačić
-Udruga Medenjak ovog je mjeseca održala dvije edukativne radionice prirodne hrane namijenjene djelatnicima školskih i predškolskih ustanova.
Radionice pod nazivom : Raw food slastice i slatki doručak te Domaći kruh, peciva i namazi sadržavale su dvadesetak recepata bez rafiniranih ugljikohidrata, naglasile važnost domaćeg blagovanja te ukazale na mogućnosti kreiranja jednostavnih obroka od svega nekolika punovrijednih sastojaka.
Sastavni dio radionica bila je i kratka edukacija o štetnost sastojaka u prehrani 21. stoljeća kojom se željelo skrenuti pažnju na skrivene šećere i minimalnu hranjivu vrijednost lako dostupnih gotovih obroka, naročito štetnih ako se njima hrane mladi i djeca, a koji se smatraju jednim od glavnih uzroka pretilosti i bolesti novijeg doba.
Radionice su financirane projektom Biram domaće podržanim od strane Grada Varaždina.-
|