Medenjak Home
Home      Linkovi      Newsletter      Kontakt     
Kuhajmo zajedno u Medenjaku
 
 
 
 
Aktualno      Ideja      Prostor      RADIONICE      Asortiman      Galerija      Blog      Dobro je znati     O udruzi     
 
 
PRVO SLATKO DORUČKUJ, ONDA RECI HOP

 

1. NAMAZ OD LJEŠNJAKA I DOMAĆA NUTELLA

Pročitala sam nedavno da su u njemačkom gradu Bad Hersfeldu  lopovi ukrali 5.5 tona Nutelle. Pomislio bi čovjek, vrijedna roba, no koliko je Nutella doista primamljiva slastica, i da li je ona idealan namaz za doručak, kao što to mnoge reklame govore?

Naime, sastojci Nutelle se razlikuju, ovisno o zemlji u kojoj se ona prodaje, no uglavnom se u njoj nalazi šećer, biljno rafinirano ulje, lješnjaci, odmašćeni kakao, obrano mlijeko u prahu, sirutka u prahu i emulgator, a to znači da 49% kalorija u ovom namazu dolazi iz masti a 47% kalorija iz šećera. Povrh toga, iako se reklamira kao namaz od lješnjaka, u Nutelli ima svega 13% lješnjaka!

Zajedno ćemo izraditi, pravi namaz od lješnjaka , s najmanje 80% lješnjaka.

2. SLATKA KAŠA OD PROSA I AMARANTHA

Amarant napokon zauzima zasluženo mjesto kao visoko cijenjena žitarica (mada je on ustvari sjemenka) i to s pravom jer je nevjerojatno hranjiv, odličan izvor bjelančevina i koncentrirani izvor hranjivih tvari poput kalcija, željeza, magnezija, mangana i cinka.

Proso je odličan izvor mangana i fosfora, važnih minerala za zdravlje kostiju. Kako je bezglutenska žitarica, kaša koju ćemo spremiti pogodna je i za osobe koje ne podnose žitarice s glutenom.

3. FINA DOMAĆA KAŠA ZA SVE KOJI VOLE ČOKOLINO

Bila ja velika ili mala, Čokolino je uvijek u mom srcu:) Naša je ljubav umalo prestala kada sam nakon svake pojedene zdjelice čokolina počela osjećati neugodnu bol u želucu. Na sreću, moja prijateljica Dunja, podjelila je sa mnom ovaj jednostavan i zdrav recept u kojem za razliku od kupovnog Čokolina nema rafiniranog šećera.

Čokolino koji ćemo pripremiti na radionici jednostavan je za pripremu, ukusan i bit će poslastica vašeg  jutarnjeg obroka.

4. JUTARNJA GRANOLA:)

zašto kupovati granole u dućanu kad im lako, s puno mašte i mirisne vanilije ili cimeta možemo pretvoriti u jutarnji omiljeni obrok. 

 

5. ZDRAVIJA VERZIJA TOPLE ČOKOLADE 

Prošle sam godine imala priliku ugostiti učenika na razmjeni iz Chiuhahue koji je volio piti toplu čokoladu te nas je upoznao sa Champurradom. To je meksički čokoladni napitak sličan našoj toploj čokoladi. U našoj kući svi vole toplu čokoladu, no pripremamo je na malo drugačiji način koji je sličan onome kako to rade u Meksiku. 

 

Dorotea Solomun pripremila je radionicu na kojoj ćete naučiti pripremati fini zdravi slatki doručak dok je dipl. ing. nutricionizma Irena Nedeljković, vlasnica Savjetovalista za nutricionizam i zdravu prehranu (NUTIRENA), pripremila za vas tablice nutritivnih vrijednosti za hranu koju ćemo na radionici pripremati.

 

 


Gingerman  
  Impressum     Linkovi     Kontakt     Copyrights by Medenjak 2013. All rights reserved.